www.fotositegroningen.nl > teksten


Home  
Contact  
Links  
Informatie  
Foto's  

Groningen opwindend mooi

Groningen is een opwindend mooie provincie. Een landschap zonder overdreven accenten, zoals bergen en dalen en andere aanstellerij. 
Naar verhouding weinig Nederlandse vakantiegangers kennen deze provincie, en dat zal zo blijven, want er is niet zo veel anders te beleven dan het landschap zelf. 

Ben de Cock, Vrij Nederland, 23 februari 1991De openbaring

Het Groningse graan stond wuivend op de akkers, de zon stond hoog aan de hemel, en wij wandelden van Uithuizen naar Loppersum. 

"Ga je mee een paar dagen wandelen in Noord-Groningen?", vroeg een vriendin van me. Noord-Groningen, dat leek me niks. Ik was, wonend in Utrecht, nooit verder geweest dan de stad Groningen en ik kon me weinig voorstellen bij die uithoek van Nederland. 

Ze haalde me over toch mee te gaan langs het Wierdenpad, en daar liepen we dan die mooie augustusdag. We genoten van de weidsheid, van de ver uiteenliggende boerderijen, van de stilte, van de kleine dorpjes en de gouden graanvelden. Een openbaring, dit landschap! 

We overnachtten in boerderijen die ons naast 'bed en breakfast' ook gezelligheid boden. We hadden toen nog niet 'De Graanrepubliek' gelezen van Frank Westerman, en hadden nog geen weet van de drastische verschuivingen in de landbouwpolitiek en de dramatische gevolgen daarvan voor de boeren. 

We waren nog niet lang op weg en passeerden via een klein bruggetje de Uithuizermeedstermaar. We bogen af naar Oldenzijl, een minidorp met kerkje. Wat een beauty, die kerk! Romaanse bouwstijl, kleine halfronde boogramen, een halfronde apsis, 13e-eeuws! Het is niet te geloven. 

Ik was het jaar daarvoor in Noord-Spanje geweest en had er vele prachtige Romaanse kerkjes gezien. Maar dat we hier in Nederland ook zulke goed bewaarde kerken uit die tijd hebben, ik wist het niet. Een tweede openbaring dus!

Inzending belevingsonderzoek in 2000/2001 op (destijds) www.wadnplek.nl 


www.fotositegroningen.nl   Riny Weistra  Home  Contact


Noordbroek
Oldenzijl
Stitswerd